lørdag 23. mai 2015

Prosjekt innlevering

Dette prosjektet gikk ut på at vi var tre stykker i en gruppe som skulle intervjue en person hver. Personene som vi valgte skulle ikke ha samme kulturell bakgrunn. Det vil si at vi ikke kunne velge fire norske ungdommer der foreldrene er norske, men for eksempel en norsk, en pakistansk, en polsk osv. Vi skulle intervjue hver vår person og sammenligne svarene tilslutt og se om vi så noen likheter. Vi stilte personene samme spørsmål, og fikk litt forskjellige svar. 

Måten vi ble enige om at vi skulle intervjue, var at vi skulle ta videoopptak når vi hadde intervjuet. Dette gjorde vi slik at hvis vi var usikre på noen av svarene til spørsmålene, så kunne vi se på videoopptaket. Under denne prosessen har vi brukt inter-kulturell kommunikasjon og tverrkulturell kommunikasjon. Inter-kulturell kommunikasjon er kommunikasjon mellom aktører/personer med ulik kulturbakgrunn. Ordet inter, betyr mellom. Det er en kommunikasjon mellom to eller flere mennesker med forskjellig kulturbakgrunn. Ordet tverrkulturell kommunikasjon menes med kommunikasjon på tvers av kulturene. Dette ordet brukes mest når man skal sammenligne, noe som vi har gjort i denne oppgaven. Måten vi valgte å lage spørsmålene på var at de skulle være åpne, noe som gjør at de som skal svare på spørsmålet kan svare ganske fritt. Tema er ganske lukket i spørsmålene og svarene. Spørsmålene handler om hvordan foreldre ville reagert på hvis barnet hadde gjort noe, når de har en annen kulturbakgrunn. 


      Problemstillingen vi valgte å ta var, " Hvordan foreldre med ulik kulturell bakgrunn reagerer på ungdommens valg?". Vi valgte denne problemstillingen fordi vi vet at foreldre reagerer forskjellig på valgene til barnet sitt. Dette må ikke være fordi de har forskjellig bakgrunn, men alle reagerer forskjellig og foreldrene våres er oppvokst på forskjellige måter. Vi var også veldig nysgjerrige på tankegangen til foreldrene var. Disse spørsmålene kom vi frem til at vi ville stille:

1. Føler du at dine foreldre er en del av dagens moderne samfunn? politikk, media, skole osv.
2. Har du tatt noen valg som foreldrene dine ikke har vært enig i?
3. Hvordan ville din mor eller din far reagert hvis du hadde flyttet ut med kjæresten din/forloveden din som en 18 åring? I dette tilfellet, uten jobb. Du går på skole.
4. Du flytter til utlandet for å studere, hva hadde foreldrene dine sagt?
5. Hvordan praktiserer du religion hjemme? (Hvor religiøs er du i forhold til religionen din?)
6. Du kommer hjem gravid eller har gjort en jente gravid, hva tror du foreldrene dine sier?
7. Syntes foreldrene dine at dagens samfunn er bedre eller verre enn deres egen? (På alle mulige måter)


Dette er svarene som vi fikk: 









as   
       Som vi ser over er det svarene vi fikk når vi intervjuet personene. Grunnen for at det står objekt 1, 2 og 3 er fordi vi ikke bruker navnene og personene er anonyme. Ut i fra de spørsmålene vi stilte, ser vi at svarene er veldig like. Selv om foreldrene har ulik kulturbakgrunn. Hvis vi ser på spørsmål 3, ser vi at foreldrene har et likt svar. Svarene er at de ikke hadde støttet eller at barnet ikke hadde fått lov til å flytte ut som 18 åring med kjæresten hvis hun var gravid.

Så konklusjonen av disse spørsmålene og svarene er at dette er en beskrivende kulturforståelse. Disse svarene beskriver menneskene som vi har intervjuet og foreldrene deres. Vi som har intervjuet feller heller ingen dom over svarene deres. Kulturavstanden er heller ikke så stor som vi trodde. Vi intervjuet 3 forskjellig ungdommer, med tre ulike kulturbakgrunner. Så selv om vi har hørt og kanskje erfart at kulturene er så forskjellig, er de like på mange mulige måter også. Dette ser vi igjen, gjennom spørsmålene som vi stilte. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar